Tuesday, February 16, 2010

Масленица- Saptamana Clatitelor


Saptamana trecuta in Moscova a fost Saptamana Clatitelor.
Масленица-este o sarbatoare religioasa in Moscova ce marcheaza inceputul postului Pastelui. In mitologia slava Maslenita este festivalul soarelui reprezentand sfarsitul iernii si se sarbatoreste cu clatite pentru ca sunt rotunde precum soarele.
Este ocazia rusilor de a sarbatori si de a petrece inainte de Postul Pastelui.
Este saptamana in care se mananca produse lactate si clatite, fiind denumita si saptamana untului. De fapt denumirea ii vine de la Маслo care inseamna unt.
La sfarsitul saptamanii, in ultima zi se pune o papusa din paie pe foc simbolizand iarna. Este denumita si Ziua iertarii pentru ca atunci se cere rascumpararea pacatelor inainte de a intra in Postul Pastelui. Traditia cere ca fiecare rus certat cu cineva sa se duca sa ceara iertare, ca sa intre cu sufletul curat in post.
Anul acesta, s-a hotarat sa fie un pic diferita ceremonia, (din motive de securitate pentru copii) papusa din paie a fost inlocuita cu o papusa sculptata in gheata, si bineinteles, asa cum le este caracteristic rusilor, sa lipeasca bani peste tot pentru noroc, papusa de gheata a fost umpluta cu monezi lipite pe ea.
Va atasez aici un filmulet facut cu aparatul foto si cateva fotografii.
<10 comments:

 1. no, credeam ca-si bate o diedushka joc de mine :))) da acum ca am vazut la tine p blog, chiar cred :D
  de sarbatoarea "iertarii" nu ai auzit? cica e pe 14 feb? sau acolo chiar si-a batut joc de mine? :))

  ReplyDelete
 2. Chiar am scris ca in ultima zi a saptamanii, care a fost duminica 14 februarie se duc sa ceara iertare ca sa intre cu sufletul curat in post, si este numita si "ziua iertarii", deci nu te-a pacalit.:)

  ReplyDelete
 3. Da si la noi cand se lasa sec pentru Postul Pastelui este o intreaga sarbatoare, cel putin printre cunoscutii mei. Se spune duminica iertaciunii, finii merg la nasi, se mananca si se bea destul, pt ca apoi se intra in post...tot prin satele de prin baragan se dau foc la cauciuri, cred ca e un fel de obicei al ortodocsilor, daca si rusii aprind focuri..Iar anul aceasta chiar a fost pe 14 febr, pt ca este Pastele mai devreme :)

  ReplyDelete
 4. oooo... clătite.... am o poftă :D regim permanent :((
  serbarea seamănă cu una de la noi :)
  tu eşti cea care face cu mâna la cameră??? eşti f frumu :)

  ReplyDelete
 5. ma refeream la data de 14 feb :P

  ReplyDelete
 6. Foarte interesant postul... Tu de unde esti? Adica mai bine spus, unde esti ?

  ReplyDelete
 7. @Silvia Da-l incolo de regim, o clatita nu se pune:)
  Da, eu fac cu mana, multumesc pt compliment ;)

  ReplyDelete
 8. @daninho -Nu este neaparat data de 14 februarie ziua iertarii, ultima zi de Maslenita este ziua iertarii, dar anul acesta a picat pe 14 februarie, depinde de data in care incepe Postul Pastelui, deci difera de la an la an.:D
  @Cristina -Deocamdata sunt in Moscova.

  ReplyDelete
 9. Am dat peste un festival al clatitelor la la noi.
  http://www.baniinostri.ro/Lifestyle/Festivalul-Clatitelor-deschide-sezonul-sarbatorilor-traditionale--a1769.html

  ReplyDelete
 10. Ce chestie! Si la Prejmer, in Brasov, a fost saptamana trecuta Festivalul clatitelor! Prejmenenii mi-au spus ca este o sarbatoare saseasca, dar se pare ca are si origini slave...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...